Innlegg av

04.10.2023

GeoTek 2023 – et tilbakeblikk

Årets GeoTek er vel gjennomført og vi i Geodata ser med glede tilbake på tre tettpakkede konferansedager med nærmere 50 forskjellige foredrag med ulik grad av nerdefaktor.

06.01.2023

Slik tolker og analyserer du havbunnsdata

Skal du planlegge en sikker og god etablering av en havvindspark må du kjenne havbunnen. Så snart datamaterialet for Sørlige Nordsjø II blir tilgjengelig vil Geodata starte arbeidet med å bearbeide datagrunnlaget, slik at du får full innsikt i grunnforholdene.

02.01.2023

Legg klimastripene i kartet

Klimastriper – eller varmestriper – er en grafisk fremstilling av hvordan temperatur har endret seg over tid. Vi har laget et enkelt lite verktøy for ArcGIS, som gjør det enklere for deg å plassere stripene inn i kartet.

30.11.2022

Bli bedre kjent med ArcGIS GeoBIM

ArcGIS GeoBIM kobler geografiske data (GIS) med bygningsinformasjonsmodeller (BIM) for å se dine prosjekter og eiendeler i sammenheng. Se hvordan i webinaret nederst i saken.

29.11.2022

My Esri i ny drakt 1. desember

Når du bruker My Esri kan du enkelt logge supportsaker og ha kort vei til lisenser, nedlastinger og ikke minst opplæring fra Esri. Nå kommer en oppdatert versjon og vi har samlet noe av det som er nytt.

18.11.2022

CPU limits on Kubernetes

There is some debate on the best strategy for setting CPU requests and limits for pods on Kubernetes, and here at Geodata we've been drawn towards setting limits, based on the idea that we don't trust the workloads. Let's do a deep dive on Kubernetes CPU limits and alarms.

06.10.2022

Nytt analyseverktøy gir økt kunnskap om klimarisiko

Styrtregn, flom, kvikkleire, rasfare. Kunnskap om hvordan endringene i klimaet påvirker alt rundt oss, blir stadig viktigere. Manglende innsikt kan få enorme konsekvenser. Se vårt webinar om klimarisikoverktøyet her.

05.10.2022

Sikkerhetsekspert besøkte fagdag i Geodata

På vår fagdag i august fikk vi besøk fra Belgia. Philippe De Ryck har en doktorgrad i web security og holdt en heldags workshop. I denne saken forteller vi også litt om hvordan vi jobber med fagdeling i Geodata.

20.09.2022

Sommerstudentene med medvirkningsløsning for unge

Utgangspunktet var ordet MEDVIRKNING, resultatet ble appen HOOD som har som mål å engasjere unge i stedsutvikling. Sommerstudentene i Geodata får nesten frie tøyler og en lekekasse full av teknologi i sommerukene de tilbringer hos Geodata.

12.09.2022

Geodata Origo vokser!

Geodata Origo vokser. Stadig flere kommuner velger Origo som sin verktøykasse for nye og innovative måter å gjennomføre oppgavene sine på. Nå kan du se webinaret som gir en status for arbeidet og funksjonaliteter og applikasjoner så langt. I tillegg får du møte noen brukere av Origo, og hvordan de løser konkrete oppgaver.

22.08.2022

Denne plattformen gir kommunene innovasjonskraft

En nøkkelferdig innovasjonsplattform for norske kommuner – Geodata Origo benyttes allerede av over 30 ulike kommuner. Tilbakemeldingen er klar: Kommunene gjør ting på nye måter. I tillegg til hovedplattformen har vi nå lansert 12 enkeltprodukter og flere er på vei.

22.06.2022

BIM + GIS gir deg superkrefter

Vi har sagt det før, og vi gjentar det igjen: «Når du kobler BIM med GIS, skjer det noe magisk». Du får et kraftig verktøy som hjelper deg å se hele bildet i både store og små prosjekter.

30.05.2022

Beredskapskart gir treffsikre beslutninger

Drammen kommune bruker beredskapsløsningen fra Geodata Origo. Det bidrar til å treffe gode tiltak og beslutninger ved hendelser – særlig når Drammenselva flommer over.

27.04.2022

Hvor er vi på vei med våre geografiske data?

Vi samlet et panel med eksperter for å snakke om geografisk teknologi, data og trender innen fagfeltet vårt. Her får du en fin samtale om hva ulike aktører fra både privat og offentlig sektor tenker om hvor vi er i dag, og hvor vi er på vei.

26.04.2022

Hvordan dokumenterer du fibernettet ditt?

Som fibernettselskap eier og forvalter du sannsynligvis millioner av meter med fibernett. Alt dette skal dokumenteres og du skal kunne finne informasjon raskt og enkelt. Nå satser flere fiberselskaper på å samle alt i én plattform.

25.04.2022

Lag vakre og unike kart

Med geografisk programvare får vi mulighet til å lage unike og vakre kart tilpasset formålet. Kartograf John Nelson i Esri er spesielt dyktig til akkurat det og viser oss hvordan.

10.02.2022

Nyttårsraketter fra Esri!

Esri kickstarter det nye året ved å introdusere nye funksjonalitet i ArcGIS Pro 2.9, men den største nyttårsraketten er nok det nye ArcGIS APIet for JavaScript (versjon 4.22).

09.02.2022

Smartere brøyting og vedlikehold av vei

Ved hjelp av en enkel applikasjon på nettbrettet eller telefonen kan brøytebiler nå flere steder i landet enkelt rapportere hvilke veier som er brøytet. Administrasjonen får hele oversikten i kart og dashboards i tilnærmet sanntid.

13.12.2021

ArcGIS 2021 Q4 release

Julegavene kommer tidlig fra Esri i år, med ArcGIS-utgivelsen for årets siste kvartal kommer en rekke oppdateringer til ArcGIS Enterprise og ArcGIS Pro.

12.11.2021

Seks nye kommuner går for Geodata Origo

Helhetlig, meget moderne, fleksibel og fremtidsrettet er begrep som går igjen i tildelingen fra Nordre Follo, Nesodden, Ås, Enebakk, Vestby og Frogn. De har nå valgt Geodata Origo som sin nye GIS-plattform.

26.10.2021

Havvind blir til med geografisk teknologi i bunn

Konsesjonsprosessen er i gang - norsk havvindsuksess er i emning. En sentral komponent er geografisk teknologi og innsikt. Denne gir kunnskap og verktøy for effektiv utbygging og bedre inntjening og bidrar til at natur- og dyreliv kan hensyntas.

30.09.2021

Datadrevet by- og eiendomsutvikling

Se for deg at du kan planlegge ditt neste prosjekt med oppdaterte data om befolkningsforflytning, kollektivdata, næringsliv, klimarisiko, tjenester og mer i en og samme løsning. Tenk deg at du selv enkelt kan gjøre planleggingen i en detaljert 3D-modell. Med dine data, dine planer og dine bygg. Det er mulig!

06.07.2021

Ny versjon av ArcGIS Online ute nå!

En av de store fordelene ved å benytte seg av ArcGIS Online er at det hvert kvartal kommer nye og nyttige funksjoner som umiddelbart er tilgjengelig for deg og dine kolleger.

22.06.2021

Kartverket: Fra produsent av geografiske data til en tilrettelegger for deling

Våren 2020 sto Johnny Welle på scenen på GeoTek 2020, da som avtroppende leder av Entur. Kort tid etter tok han over som leder av Kartverket og på årets digitale GeoTek tok han en prat med Geir Hansen i Geodata om hvordan dette første året har vært og hvilke prioriteringer Kartverket har framover.

28.05.2021

Lanserer nøkkelferdig innovasjonsplattform for kommunene

Geodata lanserer en komplett innovasjonsplattform for norske kommuner. Geodata Origo er designet for å inngå i kommunenes digitale økosystem og blir en viktig plattform for å forvalte geografiske data og utvikle tjenester og løsninger for kommunen og innbyggerne.

27.05.2021

Geografiske data sentralt i pandemien

Beredskapsetaten i Oslo kommune har hatt et travelt år. Vi tok en prat med strategisjef Osman Ibrahim om pandemi, beredskap og geografiske data.

26.05.2021

Vi åpner kontor i Trondheim

Kompetanse, kunder og stor etterspørsel er hovedårsakene til at vi etablerer et avdelingskontor i Trondheim, sier administrerende direktør i Geodata AS, Espen Kristiansen.

20.05.2021

Bli kjent med ArcGIS Field Maps

ArcGIS tilbyr en rekke applikasjoner for effektiv datafangst og inspeksjon/tilsyn i felt. Nytt av året er ArcGIS Field Maps som skal bidra til en mer sømløs data- og arbeidsflyt mellom felt og kontor.

19.05.2021

Et dypdykk i FME

FME-plattformen konverterer og integrerer de fleste dataformater, spesielt geografiske. Denne videoen fra FME World Fair gir deg gode eksempler.

11.05.2021

Digital byggeplass

Det digitale inntar byggeplassen i større og større grad noe som gjør byggeplassen smartere, beslutningene bedre og oversikten blir unik.

11.05.2021

Bergen kommune fikk Geodatas fyrtårnpris!

Hvert år deler Geodata ut Fyrtårnprisen – en hederspris, som går til en person eller en virksomhet som har vært med å fremme bruken GIS på en god måte. I år gikk prisen til Bergen kommune.

28.04.2021

Gatelys i skyen med full kontroll på status

Da kommunene overtok eierskapet til gatebelysningen fra nettselskapene, overtok de samtidig forvaltningen av en stor og kostnadskrevende infrastruktur. Vi har laget en løsning for forvaltning av gatelys som gir kommunene full kontroll over både drifts- og investeringskostnader.

23.04.2021

Digital byggeplass på GeoTek

Vår årlige konferanse GeoTek er like rundt hjørnet og i årets gratis digitale minivariant av konferansen får tematikken digital byggeplass en spesiell plass. Det gjør konferansen spesielt interessant for Bygg- og anleggsbransjen.

22.04.2021

Lederskifte i Geodata

Espen Kristiansen er ny administrerende direktør i Geodata. Han tar over etter Geir Hansen, som går over til Geomatikk-gruppen.

19.03.2021

Påskekrim: Mapping Evil

Påskekrim er krimtid. Hva med litt ekte True Crime med kartlegging som tematikk? Få med deg denne podcasten.

19.03.2021

Ta riktig beslutning med mobilitetsdata

Befolkningsflyt er en viktig nøkkel for å forstå hvordan et område blir brukt og hvordan vi forflytter oss. Ved hjelp av mobilitetsdata kan vi enkelt få en oppdatert oversikt over folks bevegelse i samfunnet.

24.02.2021

Bedre beslutninger med data i bunn

Mer data, bedre data, nye data! Data er nøkkelen til bedre beslutninger og en trigger for å lage nye løsninger. I Geodata sitter vi på datasett du sannsynligvis ikke visste du kunne få tak i. Enkelt tilgjengelig og oppdatert til enhver tid.

17.02.2021

På lag med naturen

Forvaltning av norsk natur har stått sentralt i hele Geodatas historie.

08.02.2021

Klimautfordringen krever tøffere utbyggingsbeslutninger

Mens pandemien fortsatt raser, så kan det se ut som om verdens utfordringer knyttet til klimaendringer har kommet i bakgrunnen. Det er et problem, for fremover må vi ha bedre data og tøffere utbyggingsbeslutninger for å håndtere følgene.

05.02.2021

10 Covid-19 dashboard fra Norge

I løpet av det siste året har flere og flere kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere tatt i bruk ArcGIS Dashboards til å formidle lokale smittetall. Her får du 10 eksempler.

18.01.2021

Utnytt muligheter i teknologien

I en datadrevet verden er tilgangen på data en av de viktigste grunnstenene for å jobbe smartere og mer effektivt. Datainnsamling har tradisjonelt sett vært en omfattende prosess, men nye teknologiske framskritt gjør at man kan gjøre dette enklere og raskere.

12.01.2021

Et målverktøy som virker. Enkelt forklart

Har du laget mål for deg selv og bedriften for 2021? Du hadde kanskje noen mål for 2020 og? Gjennomførte du dem? Du vet kanskje ikke fordi du ikke husker hva de var?

08.01.2021

2020 sett gjennom kart

Vi legger bak oss et mildt sagt spesielt år. Inngripende tiltak som har berørt en hel verden. Et presidentvalg vi ikke har sett maken til. Og på tampen, et tragisk og dramatisk kvikkleireskred med fatale følger for et lite lokalsamfunn.

03.12.2020

Slik skaper du merverdi med droner

Verdien av dronedata er mer enn bilder og film – du må sette dem i kontekst. Når du i tillegg legger til andre data og analyser på toppen av dette, skaper du verdi av informasjonen du samler inn.

30.11.2020

Hils på ArcGIS Field Maps!

Alt blir enklere når feltapplikasjonene i ArcGIS samles til én mobilapplikasjon – nemlig ArcGIS Field Maps.

06.11.2020

Vil du være med å redde

Har du lyst til å utvikle smarte løsninger for mennesker som jobber ute i felt? Sammen med Ingeniører uten grenser inviterer vi alle NTNU-studenter til en idéhub-konkurranse. Beste idè og løsning vinner en luftig tur over Trondheim.

02.11.2020

Droner kan gi deg svaret!

Er du en av de som har en drone liggende, eller tenker på å skaffe deg en? Det er en rimelig enkel operasjon å få en drone til å fly. Men du utnytter ikke potensialet i investeringen uten at du har en klar plan for hvordan du skal skape verdi i datamaterialet du samler inn.

29.10.2020

Få kontroll på gatelysene

Da kommunene overtok eierskapet til gatebelysningen, overtok de samtidig forvaltningen av en stor og kostnadskrevende infrastruktur. Med vår løsning får du oversikten og verktøyene du trenger for å gjøre den jobben.

08.10.2020

Norges beste og mest komplette 3D-modell

Takket være laserdata og avansert kartteknologi tilbyr vi den mest komplette 3D-modellen over Norge. I våre 3D-kart får du bygninger og trær, gjerder, lyktestolper og til og med flagget på stengene. Du velger området du ønsker modellert i kartet, så får du tilsendt en ferdig 3D-modell.

25.08.2020

Teknologiprat med Geodata - august 2020

Velkommen til andre utgave av Teknologiprat med Geodata. I denne episoden tar vi for oss høydepunktene fra sommerens internasjonale brukerkonferanse (UC). Vær så god:

31.07.2020

FNs bærekraftsmål rapporteres med Esri-teknologi

En viktig faktor for å lykkes med bærekraftsmålene er muligheten til å følge med på utviklingen over tid, å se hva som flytter seg i et globalt perspektiv. Derfor har FN organisasjonen SDGS (Sustainable Development Solutions Network) og Esri gått sammen om en nettportal som viser nettopp det.

25.06.2020

En teknologisk godtepose

På årets GeoTek hadde Geodatas tekniske rådgivere samlet et knippe ulike teknologier de viste fram i praksis. Ta deg tid til en inspirerende halvtime og få et innblikk i blant annet maskinlæring, sensorer, digital tvilling og innendørsposisjonering.

23.06.2020

Et bedre bakgrunnskart med vector tiles

I Geodata Online tilbyr vi mange ulike bakgrunnskart. Nå har vi gjort en stor forbedring av vector tiles-kartene og gjort dem enklere å ta i bruk.

10.06.2020

Vær klar for framtida

Dette var den første vinteren siden målingene begynte i 1830 hvor ikke gjennomsnittstemperaturen en eneste måned var under null.

25.05.2020

Gjør havet sunt igjen

For tiden bygges verdens største og mest avanserte forsknings- og ekspedisjonsskip. Når det sjøsettes i 2021 har det en ambisiøs oppgave; det skal bidra til å gjøre havet sunt igjen.

14.05.2020

Høyt og lavt med Geodata

Kartverket gir deg tilgang til både data og terrengmodeller for både landområder og havbunn. Løsningen er utviklet av Geodata og gir deg muligheter viktige geografiske analyser for flere samfunnsområder.

27.04.2020

Du kan måle bærekraft!

Mange, kanskje til og med de fleste, har nå et forhold til begrepet bærekraft og FNs bærekraftsmål. Kommuner, selskaper og organisasjoner snakker om å være bærekraftig, skape nullutslippsområder og etterlate et lite fotavtrykk. Men - kan vi se at det vi gjør fungerer? Se vårt frokostwebinar lenger nede i teksten.

22.04.2020

Bruk kart som kommunikasjonsverktøy. Fordi alt skjer et sted.

Kommunikasjon har nesten alltid et budskap om hvor i seg. Og ofte kan kommunikasjon forsterkes med kunnskap om geografi og det stedlige. Geografisk informasjon kan både forenkle forklaringen av noe eller underbygge et poeng for mottaker. Bruk det for alt det er verdt!

01.04.2020

Hjemmepåske! 100 tips fra vår digitale kaffeprat

I påsken skal vi være hjemme. Kjøp dere et godt spill, sa Erna. Det er smart, men kanskje ikke nok? Vi har samlet 100 tips til strømmeserier, youtube-kanaler, podcaster og selvsagt spill til deg. Men ta deg en tur ut minst en gang om dagen da!

18.03.2020

Covid-19: Hva gjør Geodata og hva kan du gjøre med GIS?

Brått er hverdagen endret for oss alle og det viktigste vi kan gjøre nå er å ta et felles ansvar for å stoppe spredningen av Covid-19. Samtidig er det fagfeltet vi er en del av sentralt for å kartlegge og dermed kunne bidra til den store dugnaden vi alle er en del av.

12.02.2020

Teknologiprat med Geodata - februar 2020

Velkommen til første episode av Teknologiprat med Geodata. En videoserie som tar for seg siste nytt på den tekniske fronten for deg som jobber med GIS.

07.01.2020

Geografiske teknologitrender i 2020

Teknologispådommene for 2020 har regnet over oss en stund allerede. Det er på tide å se på hva dette har å si for oss som jobber med geografisk informasjon og teknologi. Ikke overraskende vil mange av de trendene som treffer teknologiverden ellers også treffe oss, men hvilke treffer best?

20.12.2019

Vi har sluttet med intern e-post

Flere bedrifter bruker nå chattekanaler til fordel for e-post i større og større grad. Da vi skulle vurdere bruken av Teams i Geodata besluttet vi like godt å droppe e-post til internkommunikasjon helt og så langt fungerer det strålende.

28.11.2019

Når BIM møter GIS skjer det noe magisk

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) og geografiske informasjonssystemer (GIS) har tradisjonelt levd side ved side, to gode systemer som i stor grad utfyller hverandre. Men nå kan disse to endelig møtes i en og samme tekniske løsning, da oppstår det rett og slett litt magi - vi får en mer eksakt representasjon av virkeligheten.

31.10.2019

Er det lys i pæra?

Det er den enkelte kommune som har ansvar for gatelys eller veilys. Men vet du om det er lys i pæra eller ikke? Hvis ikke er det på tide å skaffe seg en løsning som gir deg full kontroll.

17.09.2019

Har bompengepartiet påvirket årets valg?

Med all oppmerksomhet rundt FNB og bompenger under valgkampen, hvordan gjorde partiet det under årets valg? Vi har sett på forholdene i Bergen, Stavanger og Trondheim.

11.09.2019

En valgreise gjennom Oslo

Hvordan ser det politiske Oslo ut når du reiser kollektivt fra øst til vest? Hvor var valgdeltagelsen best og hva er sammenhengen mellom valgresultatene og økonomi eller utdanning?

06.09.2019

Lag smarte løsninger med offentlige transportdata

Har du et ønske om å hjelpe folk til å reise mer kollektivt eller bruke sykkelen når det er raskere enn bussen? Data om offentlig transport offentliggjøres og gjør det mulig for alle å analysere dataene eller benytte de til å lage løsninger.

30.08.2019

Bølgefylt sommer hos Geodata

Bølgekraft er framtida mener årets sommerstudenter hos Geodata. De har brukt sommeren på å prototype en løsning for planlegging og administrasjon av bølgekraftverk.

28.06.2019

Grundercamp eller sommerjobb?

-Det føles litt som en grundercamp, sier Andrea Lorentzen Hepsø og de andre sommerstudentene stemmer i. De er inne i sin andre uke hos Geodata og har så langt gjort helt andre ting enn de forventet.

13.06.2019

Kartteknologi og digital tvilling

Hvordan bruke en digital tvilling og hva kan kartteknologi tilføre den? Hør podkasten Lørn.Tech under, hvor Silvija Seres samtaler med administrerende direktør i Geodata, Geir Hansen

09.04.2019

Blås liv i den digitale tvillingen

En digital tvilling defineres som en digital kopi av et fysisk objekt, men den mister fort sin relevans hvis den ikke er noe mer enn det. Tvillingen må holde seg oppdatert med alt som skjer i verden rundt seg for å bevare sin verdi. Og alt som skjer – det skjer et sted!

29.03.2019

Maskinlæring + bildedata = <3

Bildedata fra fly, satellitter og droner er mer tilgjengelige enn noen gang. Den enorme produksjonen av slike data gir oss muligheten til å skape dypere innsikt i en verden i endring. Men hvordan skal vi bruke og analysere disse alle dataene for å se det vi ønsker svaret på?

19.03.2019

Hjelper verden med satellittbilder

Ved naturkatastrofer og konfliktsituasjoner er det viktig for både lokale myndigheter og hjelpepersonell å få et helthetlig bilde og forståelse over situasjon så raskt som mulig. Her forteller vi hvordan satellittbildeanalyser bidrar til objektiv innsikt og felles forståelse i FN.

06.03.2019

Kartpriser til byutvikling og fiskekart

Geodatas kartpris har blitt en årlig tradisjon og utdelingen av pris for beste kart i 2018 foregikk på konferansen GeoTek. Hele 19 bidrag kjempet om den gjeve prisen og juryen valgte å dele ut både en første- og en andrepris i år.

18.12.2018

Svarene ligger i kartet

FNs bærekraftsmål er et rammeverk og en felles retning for hvordan vi bør jobbe med bærekraftig utvikling både ute i verden og her hjemme. Mange av svarene ligger i kartet.

02.10.2018

Et krasjkurs i klimaforskning

Lurer du på hvor togradersmålet kommer fra, og er det egentlig realistisk å nå det tidsnok? Kristin Halvorsen er leder av Cicero​, senter for klimaforskning, og på GeoTek 2018 ​holdt hun et lite krasjkurs i klimaforskning.​

06.09.2018

(Jern)banebrytende vedlikehold med maskinlæring

Hørt om Iron Road Analytica? Ikke? Da bør du lese videre. For det er prosjektnavnet til årets sommerstudenter i Geodata. Gjennom fem hete sommeruker lagde de en modell som med stor sannsynlighet kan forutse solslyng.

17.08.2018

Elever på ekskursjon: Effektivt og gøy feltarbeid med geoapp

Vestlandet har nok av geografisk interessante områder å utforske, blant annet Åkerneset, Tafjord og Briksdalsbreen. I vår reiste elever ved Molde vgs. på ekskursjon for å bli litt klokere på naturfenomener, landskapsformer, klimautfordringer og skredutsatte områder. Mobilene deres var rustet med appen Collector for ArcGIS.

04.07.2018

Hvordan utvikle tjenester ved å lytte til byen

De neste tredve årene skal verdens befolkning øke med to milliarder mennesker. Johan Høgåsen Hallesby mener vi ikke kan løse utfordringene med dette ved å bygge nye byer eller putte mer inn i dem, men ved å bruke byen smartere. Men da må man lytte til den.

25.06.2018

Sommerstudenter skal lage løsning for samfunnet

Carl Emil, Marie, Robert, Elise og Morten er Geodatas fem sommerstudenter. Årets arbeidsoppgave er enkel men krevende: Kom opp med et «proof of concept» – et gjennomføringsbevis – på en teknisk løsning som kan bidra positivt til samfunnet.

20.06.2018

Sikrere samfunn med sanntidsdata

Ved en katastrofe er det viktig å raskt få oversikt over hvor mange som befinner seg i området. Samtidig er det like viktig å passe på at beredskapen for resten av byen er ivaretatt. Hvordan kan geografiske sanntidsdata og analyser hjelpe til med dette?

14.05.2018

Bedre Marka-opplevelser med Geodata

Skiforeningen satser digitalt med samarbeidsavtale med Geodata. Målet er å skape enda bedre Markaopplevelser gjennom ny turplanlegger og smartere føremeldingstjenester.

08.05.2018

Effektive kommuner med geosynkronisering av plandata

Alle reguleringsplaner i kommunene skal registreres hos Kartverket. Geodata har nå helautomatisert denne prosessen og kommunene kan vinke farvel til den tidligere manuelle arbeidsrutinen. Samtidig vil plandata alltid være oppdatert i den nasjonale geografiske infrastrukturen.

27.04.2018

Smarte byer krever smarte bygg

I Geodata sier vi at smarte byer bygges på geografiske data. Hva skjer når man samler inn geografiske data inne i et bygg? Årets traineer har i sitt prosjekt utforsket dette.

04.04.2018

Avanserte analyser med kunstig intelligens og GIS

Maskinlæring, kunstig intelligens og 'deep learning' er begreper som brukes om hverandre. Men hva er egentlig hva og hvordan kan vi koble denne nye teknologien opp mot geografiske informasjonssystemer og dermed få tilgang til mer avanserte analyser?

20.03.2018

Geodata blant Norges beste arbeidsplasser

For femte gang er Geodata på topp 10-listen over Norges beste arbeidsplasser, en årlig kåring som gjøres av Great Place to Work. Hva betyr det og hvorfor er vi en del av denne kåringen?

12.03.2018

Smarte skispor i Drammen - først i Norge?

Sensorteknologi kobles sammen med ArcGIS for å gi innbyggerne informasjon om snødybde, temperatur, luftfuktighet og lufttemperatur i Drammen. I tillegg kan du følge tråkkemaskinen live.

05.03.2018

Varsom i vinterfjellet med geografisk informasjon

Topptursesongen er her for fullt og i år vil flere enn noen gang ferdes i fjellet om vinteren. Geografisk informasjon er en grunnleggende byggekloss i systemene som kan gjøre oss tryggere i fjellet.

28.02.2018

Vær smart – del åpne data!

Skal vi utvikle byene og kommunene våre videre og skape smarte samfunn, vil åpne data spille en viktig rolle. Som ArcGIS-bruker kan også du dele dataene dine – og det er enkelt.

19.02.2018

Vinnere av kartprisene

Byplanlegging og byer ble sentralt da Geodatas kartpriser for 2017 ble delt under GeoTek 15. februar 2018. Prisene ble delt ut i kategoriene: Beste bruk av data, mest kreative kart og beste kart.

13.02.2018

Smartere byer i fellesskap – bli med på dugnaden

Smartere byer og kommuner er noe som gagner alle landets innbyggere. Det bør derfor ikke være en konkurranse mellom kommunene om å bli best, men heller et område der vi deler gode tanker, ideer og løsninger på tvers – kommunene imellom. Det ønsker vi i Geodata å bidra til. Vi har derfor laget en egen Smart By Verktøykasse som gjør det mulig å dele prosesser, datamodeller, maler og applikasjoner på tvers.

31.01.2018

Stålkontroll på skøytebaner i Hamar

Innbyggerne i Hamar kommune har tilgang til et kart som viser hvor de kan få god skøyteis. Det kan du også gjøre, og du trenger kun en ArcGIS Online-konto.

18.01.2018

Smart og bærekraftig?

Teknologiske miljøer og aktører ønsker å løse problemstillinger og utfordringer for landets innbyggere på en smart måte. Et interessant perspektiv er at flere peker på at de nye løsningene må knyttes opp mot å nå FNs 17 bærekraftsmål.

11.12.2017

Analyseverktøyet Insights har kommet til ArcGIS Online

Insights for ArcGIS er et meget brukervennlig verktøy for sammenstilling av data og business-analyser. Nå er det endelig tilgjengelig i ArcGIS Online og dermed meget enkelt å ta i bruke for de aller fleste Esri-brukerne. Og du kan teste det helt gratis i tre uker.

21.11.2017

Geodata med helautomatisert 3D-tjeneste

Geodata gjør det enklere å jobbe med 3D-data. Nå trenger du kun å tegne inn et ønsket område i kartet – så sendes 3D-scenen direkte til deg.

10.11.2017

Netthandel: Geografiske analyser gir effektiv og miljøvennlig transportlogistikk

En av de store utfordringen for handel på nett er å levere varen når kunden ønsker varen. Først da blir kundeopplevelsen komplett og terskelen for å handle det meste på nett blir tilnærmet borte. Løsningene er på vei, men kan forbedres og optimaliseres. Og hva med miljøet når alt skal transporteres rundt?

30.10.2017

Geodata leverer nytt kartverktøy til Politiet

Politiets operasjonssentraler får nye kartverktøy. I samarbeid med Locus Public Safety skal Geodata levere kartløsninger som gir kortere responstid, økt samhandling og større muligheter for analyse.

23.10.2017

Ralph løp om kapp med t-banen. Se hvordan det gikk

Ralph Street jobber med IT i Geodata. Når han ikke jobber liker han å løpe. Det er han god til, han er faktisk i verdenstoppen i orientering og her en dag fant han ut at han ville se om han kunne løpe raskere enn t-banen.

06.10.2017

Bli med og feire GIS-dagen

15. november markeres GIS-dagen over hele verden. En fin anledning til å fremme og fortelle litt ekstra om GIS.

19.09.2017

Et skråblikk på Stortingsvalget

Hvor i Norge stemmer vi hva, hvilke utslag gir tvangssammenslåing av kommuner, kan vi si noe om hva folk stemmer basert på været? Dette og mye mer mente vi at vi kunne lære litt om ved å kombinere ulike data med valgresultatene.

06.09.2017

Story Maps Cascade: Fortell historier med kart!

Veldig ofte er de geografiske informasjonsløsningene våre en historie. Nesten alltid faktisk, kan innholdet formidles som en fortelling - en fortelling som bedre enn løsningen alene formidler det budskapet vi faktisk vil frem til. Derfor har Esri laget verktøyet Story Maps - som har til hensikt nettopp å fortelle historien om et kart.

23.08.2017

9000 på speidarleir i Bodø, 4000 nytta ArcGIS-kart

Speidarleiren Nord2017 gjekk av stabelen i juli med heile 9000 deltakerar, 1000 av desse var internasjonale. Eg var med som stabsmedlem i Teknisk Kommunikasjon på leiren og som utviklar i Geodata var det heilt naturleg å lage eit kart over leirområdet i ArcGIS. Det viste seg å vere nyttig.

22.08.2017

Drone sparer tid og penger i kommunen

Herøy kommune investerte i en drone i 2016. Etter et drøyt år i drift viser den seg som et svært nyttig og allsidig verktøy, som sparer kommunen både tid og penger.

15.08.2017

Internasjonal pris til Kartverket

Kartverket mottok i sommer prisen for “Special Achievement in GIS” fra Esri - verdens ledende leverandør av programvare for geografisk informasjon. “Norge i bilder” trekkes spesielt fram som en løsning som tiltrekker oppmerksomhet også utenfor Norges grenser.

03.08.2017

Hvordan komme i gang med ArcGIS Pro?

​Jeg blir ofte spurt om tiden er moden for å gå over fra å bruke den tradisjonelle ArcGIS desktop applikasjonen ArcMap, til å begynne å bruke den nye applikasjonen ArcGIS Pro. For et år siden sa jeg "Vent litt med å ta dette steget", men nå er det virkelig tid for å begynne å bruke den nye teknologien.

03.08.2017

Historiske flyfoto

Har du lyst til å bevege deg rundt i Norge og sammenligne historiske bilder med dagens situasjon?

30.06.2017

ArcGIS med nye 3D-muligheter

Nylig kom det oppdateringer av ArcGIS Online, som gir oss flere, bedre og enklere muligheter for å visualisere kart og data i 3D. Dette har vi naturligvis testet allerede.

23.06.2017

Arbeidsgivere må ta større ansvar for studenter og nyutdannede

Som arbeidsgiver har vi et ansvar for at de under utdanning og nyutdannede får et godt og reelt møte med arbeidslivet, at de får en sjanse til å utforske sine muligheter og at de får en god start på karrieren. I Geodata tar vi dette ansvaret på alvor.

21.06.2017

Spennende utvikling i Folloregionen

Det er alltid positivt når kommuner oppdager styrken og mulighetene i ArcGIS. Folloregionen består av sju kommuner, og er en spennende region i sterk vekst og utvikling i årene som kommer. Her har fem av sju kommuner signert avtaler om bruk av programvare fra ArcGIS i sitt GIS-arbeid.

19.06.2017

Beredskapssenter skaper debatt

Det nye beredskapssenteret for politiet skal ligge på Taraldrud i Ski kommune. Om bare få dager går høringsfristen ut. Mange er skeptiske og bekymret, blant annet i nabokommunen Oppegård. Vi har laget en visuell fremstilling som viser planene for innbyggerne.

06.06.2017

FME brukerkonferanse 2017: Former verden med data

Brukerkonferansen er et viktig møtested for oss som nerder med datakonvertering og FME til daglig. Vi dro til Vancover i slutten av mai for å delta på konferansen. Det ble en svært spennende og lærerik uke.

06.06.2017

Analysér terrenget før du drar

Om du planlegger topptur i ukjent terreng eller kanskje skal på tur med barn er det greit med en pekepinn og fakta om terrenget du skal bevege deg i. Hvor bratt er det, hvor bør jeg gå og hva bør jeg unngå? Laboratoriet har laget en glimrende terrengmodell for dette.

15.05.2017

Når starter barnetoget? (hæ, er ikke skjorta strøket?!)?

17. mai: Når starter barnetoget? Hvor spiller korpset? Er det stengte veier? Flere av våre kunder bruker Story Map fra Esri for å gjøre det litt enklere for innbyggerne å få oversikt over nasjonaldagen. Det burde flere gjøre.

08.05.2017

FME – sveitserkniven for dataene dine

Data bør flyte sømløst gjennom systemer, applikasjoner og formater - enkelt og gratis. I stedet for å krangle med data, bør du bruke tiden din på å ta beslutninger.

02.05.2017

Forsikringskundene krever stadig mer – er bransjen forberedt?

Kunder krever stadig mer, og kundeopplevelsen blir stadig viktigere – noe de fleste bransjer merker seg. Så hvordan skal forsikringsbransjen sørge for skreddersøm til sine kunder? Innsikt gjennom avansert kart-teknologi kan være noe av svaret.

02.05.2017

Fakta og innsikt med geografiske data

Vi genererer mer data enn noen gang. Bare de to siste årene har vi fylt opp datalagrene våre med mer bits og bytes enn hva menneskeheten har produsert gjennom hele sin historie. En stadig større andel av denne informasjonen er ustrukturert.

02.05.2017

Bedre eiendomsdata - på ett sted

​Tungrodde reguleringsprosesser og tidkrevende saksbehandlinger er med på å øke eiendomsprosjekters risiko og tidsbruk. Men det finnes teknologi som reduserer begge deler.

26.04.2017

Digitale geografiske trender

Geografiske data vil være retningsbærende teknologi i fremtiden. Vi vil basere store samfunns- og forretningsmessige beslutninger på geografisk data, vi vil dele mer data og nye viktige tjenester vil bygges. Geografiske data blir i større grad en del av en plattform enn en fokusert teknologi.

04.04.2017

Er det bare en hype: Våre dumme byer

Smartere byer er en forutsetning for å lykkes med samfunnets viktigste utfordringer - som det grønne skiftet. Men om Smartere byer skal bli noe mer enn en hype må vi erkjenne at vi i dag har ganske dumme byer - og diskutere hvorfor.

21.03.2017

Byer er fremtiden, så fremt de bygges riktig

Oslo kommer dårligst ut blant de skandinaviske byene i Ericssons rapport som måler bærekraftig byutvikling og IKT-modenhet blant verdens byer. Smart byplanlegging er en av hovedfaktorene for å nå høyere opp på rangeringen.