Grundercamp eller sommerjobb?

-Det føles litt som en grundercamp, sier Andrea Lorentzen Hepsø og de andre sommerstudentene stemmer i. De er inne i sin andre uke hos Geodata og har så langt gjort helt andre ting enn de forventet.

Publisert: 28. juni 2019 , i Nyhet

Studentene kan fortelle om kreativitetsoppgaver, frustrasjon og brainstorming. Hvordan de blir utfordret til å tenke stort, men også om øvelser som har fått dem til å se at kart og geografi er sentralt i nesten alt man ønsker å lage. Samtidig har de blitt fortalt at de ikke skal lage en kartløsning…

Det å være sommerstudent i Geodata er nemlig litt annerledes.

-På en måte gir vi disse studentene muligheten til å jobbe slik vi gjerne skulle jobbet i alle prosjekter, forteller Astrid Hvattum, leder for innovasjon og forretningsutvikling i Geodata.

De blir tildelt en tematikk – i år var denne risiko - og skal i løpet av 5 uker lage et proof of concept (POC). De første to ukene har de altså vært gjennom en kreativ prosess etter modell for design thinking for å komme opp med flest mulig ideer til POCen sin. De neste tre ukene skal de jobbe mer teknisk med å lage løsningen.

Sommerstudentprosjektet er ikke noe Geodata tjener penger på og vi bruker en god del ressurser, jeg spør Astrid hva vi får igjen for det. Svaret kommer kontant: Vi får møte unge dyktige mennesker med nye ideer, og vi kan gi noen sjansen til å skape noe selv og lære å løse samfunnsutfordringer gjennom innovasjon, det er nok for oss forteller hun.

Ingen av de fem studentene kjente hverandre fra før, men ser ut til å ha blitt en sammensveiset gjeng.

HR-partner Ida Frydenberg Daffinrud sier seg enig. – Dette handler jo også om det store bildet når det kommer til rekruttering, forteller hun. Vi har allerede ansatt tidligere sommerstudenter.

Hele 107 stykker søkte på Geodatas sommerjobb i år, 36% av disse var jenter.

Valget falt på bølgekraft

Når jeg treffer de fem studentene har de nettopp valgt hvilken løsning de skal lage. De har tatt inn og forkastet og tatt inn igjen og forkastet ideer som skal forbedre hjemmetjenesten, få barn til å plukke plast, revolusjon av billettsystemet for kollektivtrafikken og mye mer. Valget falt på en Analyse- og driftsmodell for utvinning av bølgekraft.

-Nå skal vi teste ut ulike typer teknologi for å bevise at dette er en løsning med verdi, forteller Jacob Kleivdal Ommundsen.

Han nevner BIM og 3D-modeller og selvsagt maskinlæring. Det skal bli et verktøy der man både kan analysere seg frem til hvor det lønner seg å drive bølgekraftverk og der man administrere kraftverkene. Så mye mer vet de jo ikke enda, men de er opptatt av klimaperspektivet. Og så var det dette med risiko da, det opprinnelige temaet de skulle jobbe ut fra, det blir selvsagt sentralt.

Det kommer en sak her på bloggen over sommeren der vi får vite mer om det endelige resultatet, vi gleder oss!

Studentene vil gjerne takke kokken

Når hverdagen går fra studenttilværelse til å jobbe i en ordentlig bedrift er det mye som endrer seg. De forteller at det tok litt tid før de vente seg til at de faktisk bare kunne ta så mye kaffe og frukt de ville. Og så ber de meg sende en ekstra hilsen til kokken hos Dugurd (kantinen vår) – lunsjen her er helt fantastisk!

Dette er de fem studentene (og noen serie- og sommerferietips):

Jacob Kleivdal Ommundsen, 23 år
Studerer: Er nettopp ferdig med en bachelor i Informatikk: design, bruk, interaksjon ved UiO. Til høsten skal han starte på master i informatikk i Århus.
Favorittferiested: Hytta på Sørlandet
Favorittserie: Planet earth

Andrea Lorentzen Hepsø, 23 år
Studerer: Geografi på NTNU og nettopp ferdig med tredje året. Skal studere geoinformatikk på Københavns universitet til høsten
Favorittferiested: Argentina
Favorittserie: Tsjernobyl

Sander Masoud Zandi, 26 år
Studerer: Datateknologi på NTNU, har ett år igjen av master.
Favorittferiested: New Zeland
Favorittserie: Generation kill

Marie Falch Orre, 23 år
Studerer: Ingeniørvitenskap og IKT med geomatikk på NTNU. Hun er ferdig med tre år og skal studere informasjonssystemer i Hong Kong til høsten.
Favorittferiested: Hytta i Fredrikstad
Favorittserie: Homeland

Rebekka Birkeland Brøyn, 24 år
Studerer: Kybernetikk og Robotikk på NTNU, ferdig med fjerde året
Favorittferiested: Filippinene
Favorittserie: Stranger Things