Sommerstudenter skal lage løsning for samfunnet
Carl Emil, Marie, Robert, Elise og Morten er Geodatas fem sommerstudenter. Årets arbeidsoppgave er enkel men krevende: Kom opp med et «proof of concept» – et gjennomføringsbevis – på en teknisk løsning som kan bidra positivt til samfunnet.

Rundt hundre søkere ble til fem sommerstudentene med ulik fagbakgrunn. Nå har de fem uker på seg der de skal samarbeide for å løse en stor oppgave med overskriften «Tech for society».
– Vi startet med en intens periode med brainstorming, fått hundrevis av ideer, og nå har vi endelig landet på ett konsept vi ønsker å se nærmere på, forteller Marie Andreassen Svanes, som studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim.
Penger spart og mer fornøyde passasjerer
Når sommeren er over, skal de fem studentene presentere konseptet sitt for resten av de ansatte i Geodata. Oppgaven de har landet på er en teknisk løsning som kan forutsi og lage varslingsrutiner for vedlikehold av solslyng på jernbanen.
– Solslyng bidrar til farlige situasjoner, forsinkelser og mye vedlikehold og kontroll for jernbanen. Vårt mål er å komme opp med et konsept som kan bidra til å spare penger på vedlikehold, øke kvaliteten på vedlikeholdet og ikke minst gi NSBs lokførere gode varslinger og mer fornøyde kunder og passasjerer, sier Robert Einarson, som til daglig studerer datateknologi ved NTNU.
Solslyng på jernbanen oppstår når stålet i jernbaneskinnene varmes opp og utvider seg. Da kan jernbaneskinnene bukte seg og det er behov for vedlikehold og kontroll. Togene må kjøre med redusert hastighet og i verste fall kan solslyng føre til avsporing.
- Viktig med relevant erfaring
Astrid Hvattum leder utviklingsavdelingen i Geodata. Hun er fornøyd med årets kull og håper studentene får brynt seg på oppgaven:
– Geodata ønsker å gi et tilbud til studenter innen GIS og tekniske fag. Det er utrolig viktig å gi studenter relevante oppgaver og erfaring slik at de finner ut hvilken retning de ønsker å ta videre. Ekstra hyggelig er det at to av sommerstudentene fra i fjor nå kommer tilbake på høsten som trainee-er hos oss – det viser at sommerjobbprosjektet betyr mye for både studentene og oss, sier Astrid.
De fem studentene skal gjennomføre prosjektet fra idé til løsning med støtte av erfarne konsulenter og ledere i Geodata.
– I fjor var temaet smarte byer, og gruppen endte opp med å lage et fungerende konsept for behovsstyrt avfallshåndtering i Oslo. Den kan du lese om her. Nå gleder vi oss til å se hvordan årets kull løser oppgaven.