Bli med og feire GIS-dagen

15. november markeres GIS-dagen over hele verden. En fin anledning til å fremme og fortelle litt ekstra om GIS.

Publisert: 06. okt. 2017 , i Nyhet

GIS-day ble for første gang arrangert i 1999. Det var et samarbeidsprosjekt mellom The National Geographic Society, The Assosiation of American Geographers (AAG) og Esri, og tanken bak var å skape engasjement for og kunnskap om GIS-teknologien. Den gang var det bare en halv million GIS brukere i verden, så folk flest hadde aldri hørt forkortelsen GIS. Selv pleier jeg å fleipe med at jeg på slutten av 90-tallet fikk min første jobb som GIS-konsulent fordi jeg kunne stave GIS og jeg visste hva bokstavene stod for.

I dag snart 18 år senere har «alle» app’er med kart på mobilen, enten treningsapp’er, navigasjonsapp’er eller reise/booking app’er. I skolen benyttes også forskjellige kartapplikasjoner for å kunne oppfylle kravet i læreplanen som sier at elevene skal ha kjennskap til GIS-verktøy. Likevel er det fremdeles mange som ikke kjenner til mulighetene man har med en skikkelig GIS-plattform.

Jeg vil derfor oppfordre alle dere som jobber med GIS til daglig til å benytte GIS-dagen i år til å spre kunnskap om GIS, enten ut til kolleger i egen organisasjon eller til andre. Arrangementet kan være en stand i fellesområder på din arbeidsplass, et foredrag om hva du jobber med eller bare servering av en GIS-kake i lunsjen.

Hvis du kjenner noen geografilærere på videregående skole er denne dagen en gylden anledning til å invitere deg selv inn i en time for å fortelle om hvordan du benytter GIS i din jobb. Jeg er helt sikker på at lærerne vil synes at det er et flott initiativ og om det ikke passer akkurat på GIS-dagen i forhold til timeplan, er det sikkert mulighet for å komme tilbake senere. Geodata stiller gjerne med linker til storymaps og presentasjoner som kan benyttes.

I 1999 ble det bestemt at GIS-dagen skulle arrangeres 3. onsdagen i november og i år havner den derfor 15. november. Lykke til!!

Esri har en egen side med ressurser og ideer rundt GIS Day, den finner du her.