Tryggere og smartere i påskefjellet
Digitale tjenester og apper kan bidra til at du mestrer påskefjellet bedre. Men husk at det strømløse kartet også må med.
Tryggere og smartere i påskefjellet
Digitale tjenester og apper kan bidra til at du mestrer påskefjellet bedre. Men husk at det strømløse kartet også må med.
For de som liker å ferdes på ski og ute i naturen i påsken, begynner utvalget av apper og digitale tjenester å bli bra, og ikke minst smarte og nyttige.
– Grunnen til at disse tjenestene er så bra, er mangfoldet av smarte data i bunn kombinert med geografisk informasjon. Det er avgjørende for at tjenestene skal gi oss det lille ekstra, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Geodata, Sesilie Urkegjerde Halland.
Bratt - vurder terreng og terrengfeller
Toppturtrenden har kanskje ikke nådd toppen, men denne påsken vil det garantert være flere enn noen gang som går på ski på en fjelltopp. Kunnskap om terrenget du ferdes i er avgjørende for å være trygg i vinterfjellet.
Med appen Bratt fra NGI (Norges Geotekniske Institutt) kan du se hvilke områder som er innenfor en trygg bratthetsgrad og du kan vurdere potensielle terrengfeller. Appen finnes både for Android og Apple og du kan også bruke kartet på desktop.
Varsom og regObs - skredvarsel og rapportering
Kunnskap om vær og skredforhold er en annen viktig forutsetning for toppturen. Skredvarslet i Norge leveres av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) og tilgjengeliggjøres på nettsiden varsom.no. Kombinasjonen av faktiske observasjoner fra snøskredobservatører, meterologiske data og analyser gir oss et daglig skredvarsel. Også Varsom finnes som app i AppStore og Google Play.
Gjennom regObs kan du selv varsle om observasjoner rundt snøforhold og skred rett fra Apple-telefon eller Android, i tillegg til å få løpende informasjon fra området du er i. Denne tjenesten leveres også fra NVE.
Geografisk informasjon er helt avgjørende for å skape tjenester og løsninger som gir oss mulighet til å planlegge tryggere turer, vurdere skredfare og rutevalg

iMarka fra Skiforeningen
Her planlegger du markaturen din og du får en god oversikt over preppestatus på løypene. Du får også føremeldinger fra løypebasene. Du kan laste ned appen iMarka både til Apple og Android, og alle tjenestene ligger også på Skiforeningens nettsider.
Smarte skispor i Drammen
Drammen kommune har i år plassert ut sensorer for temperatur, nedbør og luftfuktighet i løypenettet på Konnerud, og du kan til og med følge med tråkkemaskinen i sanntid! Det bør gi minst mulig overraskelser når du skal ut å gå på ski.

Bygger på geografiske data
Felles for alle disse applikasjonene og tjenestene er at det er brukt mange typer geografiske data; sensorer, sanntidsdata, høydedata, værdata.
– Geografisk informasjon er helt avgjørende for å skape tjenester og løsninger som gir oss mulighet til å planlegge tryggere turer, vurdere skredfare og rutevalg, sier Halland.
Men husk alltid fjellvettreglene! Det er ingen apper som verken graver deg opp eller ned av snøen. Og skal du til topps må du ha nødvendig kunnskap (ta et skredkurs) og utstyr (søker, spade, søkestang) og kunne å bruke det.