Geografiske teknologitrender i 2020

Teknologispådommene for 2020 har regnet over oss en stund allerede. Det er på tide å se på hva dette har å si for oss som jobber med geografisk informasjon og teknologi. Ikke overraskende vil mange av de trendene som treffer teknologiverden ellers også treffe oss, men hvilke treffer best?

Publisert: 07. jan. 2020 , i Inspirasjon

Vi prøver oss på litt spådom, men uten å gå for langt inn i drømmeland. For vi kan slå rundt oss med nye begreper og buzzord, men det vi vil fram til er hvilken teknologi som virkelig vil sette spor i året som kommer. Dette er det vi tror:


Data Science / datavitenskap

Datavitenskap kombinerer informatikk, matematikk, statistikk og dataanalyse. Det er å dykke dypere ned i den enorme mengden data som finnes og gjerne kombinere med maskinlæring for så å finne og benytte det virkelige gullet. Anbefalingsmodeller er typiske resultater av datavitenskap. Det handler om å samle og organisere data, utføre multivariat analyse av høydimensjonale data, mønstergjenkjenning og maskinlæring og å vurdere kvalitet av data og resultater.

Geografiske data har et ekstremt potensial for å berike data science og maskinlæringsmodeller gjennom å bruke lokasjon som en sentral faktor. Python Notebooks kommer til ArcGIS Online, Enterprise og Pro – noe som vil gjøre samarbeidet mellom data science-miljøene og våre miljøer enklere.


Sanntidskartet - det dynamiske kartet

Historisk sett har kartet vært statisk, slik er det ikke lenger. Drevet av tingenes internett (IOT) og sanntidsdata vil kartet i større og større grad bli levende og dermed mer verdifullt. Eksemplene på kart med live trafikk ser vi allerede, men her er potensialet større. Når vi kobler sammen ulike datakilder inn i det samme kartet er potensialet stort for trafikkregulering, planlegging rundt utrykningskjøretøy og publikumsløsninger som gjør hverdagen vår enklere. Esri kommer også med IOT for ArcGIS i 2020!

Digital tvilling

Vi har snakket mye om digital tvilling og om sensorteknologi i 2019, men det kan vi godt regne som en forberedelsesfase. Konkrete eksempler på komplekse digitale tvillinger, som viser frem data med verdi som igjen medfører analyser med merverdi, er det fortsatt få av. Men med alt som er på gang er vi overbevist om at det kommer noen skikkelig gode varianter av digital tvilling i 2020. Her forklarer vi hva digital tvilling er.


Indoor mapping

Indoor mapping altså kartlegging av det som skjer innendørs, for eksempel i et stort kontorbygg er en annen trend som gjerne er en del av en digital tvilling, men også kan leve som en egen løsning for å hjelpe folk til å finne fram i store bygg osv. ArcGIS Indoors kom i 2019 og er et godt eksempel på en løsning som kan gi deg hele innerommet i et dynamisk kart. Allerede før det kom viste vi frem denne løsningen på GeoTek. Mer kommer garantert i 2020.


Mikrotjenester og skylagring

I 2020 flyttes geografisk informasjon for alvor inn i skyen og over i en mikrotjenestearkitektur. Det vil si små uavhengige tjenester som jobber sammen om å levere en helhet. Tjenestene utvikles, versjoneres og produksjonssettes uavhengig av hverandre. Resultatet er bedre skalerbarhet og enklere vedlikehold i tillegg til at det blir enklere å utvikle nye tjenester. Når tjenestene vi lager inneholder større og større data er dette den eneste riktige veien fremover. Se hvordan Skiforeningen har forbedret sine tjenester nettopp pga dette.


Geoblockchain?

Tja, vi er ikke helt sikre, men det er jo et interessant tema. Les denne og gjør opp din egen mening.


Vil du snakke med oss om geografiske trender og muligheter? Ta kontakt så hører du fra oss:

For teknisk support, gå til våre supportsider.

Send en e-post til geodata@geodata.no eller ring 23 24 90 00 og vi sørger for at du får snakke med riktig person.

For teknisk support, gå til våre supportsider.