Gjennom Geodatas Young Professionals Program lærte han og kollega Marie Falch Orre hva de kan forvente av seniorrollen, og hva som forventes av dem.
Marie hadde jobbet to og et halvt år som utviklingskonsulent hos Geodata, da hun fikk høre at det var planlagt en ny runde med Young Professionals programet (YPP).
Kollega Øystein jobbet derimot som systemutvikler i et annet firma, da han la merke til annonsen for ledig stilling som GIS-konsulent kombinert med YPP.
Begge befant seg midt i målgruppen: rundt tretti år, og med et par års erfaring i bagasjen. I tillegg hadde de begynt å kjenne på følelsen av at det var på tide å bevege seg videre.

I begynnelsen var Marie likevel usikker. Orket hun å gå tilbake til skolebenken? Var det riktig å ta fokuset bort fra det faglige i hverdagen, for å lære menneskelige ferdigheter som hun kanskje ikke ville få bruk for? Og hva med kundene som ventet på levering?
– Samtidig føltes det som et naturlig steg. Programmet ville gi meg en god mulighet til å tenke over hvilken karrierevei jeg ønsket videre, forteller Marie i dag.
– For meg fremsto det som en veldig god anledning til å komme videre i arbeidslivet, husker Øystein.
Større forretningsforståelse
Begge to kom med på programmet, og gjennomførte ti måneder med samlinger, selvstudier, eksterne og interne kurs, personlig veiledning og arbeid med et individuelt YPP-prosjekt. Øystein begynte samtidig i ny stilling hos Geodata.
– Takket være programmet ble jeg veldig fort kjent med mine nye kollegaer. Vi dro på kurs og hotell sammen, og ble veldig sammensveiset. Alle var i tillegg omtrent på samme sted i karrieren, sier han.
– Når jeg ser tilbake, hadde jeg ingen grunn til å være usikker, sier Marie. – Programmet viste seg å ha en god balanse mellom softskills og faglig innhold.

Hun opplevde det som spesielt verdifullt å bli bedre kjent med kollegaer fra ulike deler av selskapet, ikke bare i en sosial sammenheng etter arbeidstid, men i en profesjonell setting. Det ga henne en bedre forståelse av hva som skjer i de ulike avdelingene.
– Deltagerne møttes jevnlig over ti måneder, så jeg ble oppdatert på arbeidshverdagen til kollegaene mine over tid, forteller hun. – Det ga meg et bedre forretningsperspektiv. Når kunder i dag forteller om ønsker og behov utenfor prosjektet, har jeg større forståelse for hvordan det kan spilles videre til andre avdelinger.





Hva forventes av en senior?
Geodatas Young Professionals Program formidler blant annet hva du kan forvente når du går inn i en seniorrolle, og hva bedriften vil forvente av deg. Etter fullført program skal du kunne ta flere selvstendige valg, og være en person som kollegaene dine kan lene seg på.
– Gjennom YPP investerer Geodata både i de ansattes tekniske kunnskap, og kompetansen vår på områder vi ikke møter i prosjektarbeidet, såkalte soft skills. Hvordan møte kunder på en god måte? Hvordan lede kundemøter, håndtere ulike personligheter og ha gode dialoger med alle på en profesjonell måte, ramser Marie opp.
Bevisst på egne styrker og svakheter
I løpet av programmet ble både Marie og Øystein bevisste på hvordan de fungerer i et team, og under press. Begge opplevde det som spennende å bli bedre kjent med egne styrker og svakheter.
– Det var nyttig å få tilbakemelding om at jeg kunne være litt for ærlig, og at jeg iblant burde velge andre ord, forteller Øystein. – Kurslederne forsøkte ikke å forandre oss, men å øke bevisstheten rundt hvordan man kan kommunisere uten å skape konflikter.
For Marie ble det tydelig at hun er en person som foretrekker å få en rask oversikt over det store bildet, og deretter kaste seg over arbeidsoppgavene. Det kan skape problemer i samarbeid med kolleger som trenger å få full oversikt over alle detaljer før prosjektet starter opp.
– Ingen personligheter er mer riktig enn andre. Noen ganger bør man kaste seg ut i det, andre ganger er det viktig å avdekke potensielle fallgruver før man starter, forklarer hun. Det viktigste er å utnytte styrkene til de forskjellige personlighetene.
Ut av komfortsonen
Verken Øystein eller Marie hadde problemer med å kombinere deltagelse i YPP med vanlig jobb.
– Ved oppstart fikk vi en oversikt over samlingene, slik at vi kunne planlegge rundt dem. Prosjektlederen min var klar over at jeg holdt på med YPP, og la til rette for at det skulle fungere i kombinasjon med arbeidsoppgavene mine, forteller Øystein.
I begynnelsen virket alt forholdsvis enkelt. Så ble deltagerne utfordret til å prøve seg på helt andre arenaer enn de var vant til.

– Det forventes at man blir med på salgsprosesser og anbudsrunder. Det hadde jeg ingen erfaring med. Lyst hadde jeg heller ikke. Jeg husker at jeg tenkte “shit … her må jeg bare pushe meg selv!”, smiler Øystein.
Han tvang seg selv til å bli involvert i anbudsrunder, og oppdaget snart at det ga ham et større eierskap og stolthet over prosjektet.
I dag jobber han som Seniorkonsulent GIS, og deltagelse i anbudsrunder har blitt en naturlig del av arbeidsdagen.
Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli involvert i anbudsprosesser! Det er en god erfaring hver eneste gang, også når man taper, sier han. – I tillegg gir det meg mulighet til å samarbeide med folk jeg ikke ville samarbeidet med ellers.
Jobber direkte med kunder
Dette er ikke det eneste som har endret seg etter at Øystein gjennomførte YPP. I ettertid har han også begynt å jobbe direkte med kunder.
– Før pratet jeg kun med teamet mitt. Nå deltar jeg på kundemøter, og sitter hos kunder og jobber, sier han. – Jeg har fått mer ansvar, og er med på å ta avgjørelser. Du kan si at jeg har gått fra å bli fortalt hva jeg skal gjøre, til å kunne forklare andre hva de skal gjøre.


Har blitt en “go to”-person
Gjennom YPP må deltagerne involvere seg i nye prosesser og holde presentasjoner. Det fører til at man får vist frem kompetansen sin internt, noe som igjen kan resultere i at man oppsøkes av kollegaer med relevante spørsmål.
– Deltagerne må også arbeide med et individuelt prosjekt, og jeg valgte å lære mer om ny teknologi innen mitt fagfelt. Resultatet presenterte jeg under en konferanse, sier Marie, som i dag jobber som Seniorkonsulent Utvikling. – Det gjorde meg til en go to-person for andre som ønsker å lære om temaet.
Samfunnsnyttig jobb gir stolthet
Padle, klatring, løping, quiz og badstue; sosiale arrangementer og et godt miljø er én av grunnene til at de ansatte trives hos Geodata. Øystein setter i tillegg pris på den flate strukturen.
– Hos Geodata sitter ikke ledelsen bak lukkede dører i øverste etasje. Sjefen, Espen Kristiansen, sitter for eksempel på en vanlig pult bortenfor meg, og jeg er ikke redd for å stille ham kritiske spørsmål, forteller han.
Følelsen av å bidra med noe samfunnsnyttig, løftes også ofte frem når ansatte forteller hva som motiverer dem.
– Jeg jobber mye med offentlige forvaltningsløsninger, som Kartverket. Det innebærer at vi står ansvarlig for norgeibilder.no og høydedata.no. Det er morsomt å jobbe med noe som har stor nytteverdi for samfunnet, sier Øystein. Da NRK i fjor avdekket 44.000 inngrep i naturen på fem år, hadde de eksempelvis brukt data fra norgeibilder.no.
– Det var spennende å hjelpe NRK med å få ut dataene de trengte. Det ga en god følelse, og jeg blir jo selvfølgelig litt stolt, smiler han.
Ikke nøl!
Marie og Øystein er ikke i tvil om hvilket råd de vil gi andre som vurderer å søke på Young Professionals Program 2025:
– Ikke nøl, bare gjør det! sier de.
Begge opplever at de har et hav av karrieremuligheter videre hos Geodata.
– Når man ønsker nye utfordringer, sier man fra til sin nærmeste leder. Da er det gode muligheter for at du kan flytte deg internt og gå over i nye roller, eller prøve deg på noe helt nytt, som teknisk selger, rådgiver eller annet, forklarer Marie.
– Jeg har utviklet meg kontinuerlig siden YPP. Jeg får stadig mer ansvar, og blir dratt med på ulike møter, sier Øystein. – Jeg har også blitt mentor for en som går på graduate-programmet for nyutdannede. Det er gøy, for det understreker at Geodata har tillit til meg.
Les mer og søk på Geodatas Young Professionals Program 2025 for systemutviklere
Les mer og søk på Geodatas Young Professionals Program 2025 for GIS-spesialister